Bahçenizde organik gübre kullanarak, toprak verimliliğinizi ciddi miktarda artırabilirsiniz. Hem çevre ile dost bir yöntemken hem de, aldığınız ürünü artırdığı için bütçenize ciddi anlamda destek sağlayabilirsiniz. Peki ama organik gübre nedir? Nasıl kullanılır?
Organik Gübre Nedir?
Organik gübre, doğal yollarla üretilmiş ve bitkiler açısından faydalı ürünlerdir. Pek çok farklı üretim tekniği bulunmasına rağmen en büyük avantajı, bitkilerin hızlı büyümesini desteklerken, çevreyi kirletmiyor olmasıdır. Organik gübre çeşitlerini çoğunlukla kompost, ahır ve yeşil gübre başlıkları altında incelemek mümkün olabilir. Özellikle ahır ve yeşil gübre insanoğlu tarafından binlerce yıldır kullanılırken, kompost gübreler daha çok teknolojinin gelişmesi ile birlikte önem kazanmış bir gübre türüdür.
Doğru Gübreyi Seçin!
Öncelikle doğru gübre tercihi son derece önemlidir. Günlük hayatta yaşadığınız bir alanın yanı başında bulunan bir bahçeniz varsa ahır gübresinin tercih edilmesi önerilmez. Hem, böcek popülasyonunu artırabilir hem de kokusu ile sizi yaşam alanınızda rahatsız edebilir.
Bunun yerine kompost yani, mutfak atıkları, bahçe atıkları gibi organik maddelerin çürütülmesi ile elde edilen gübreleri tercih edebilirsiniz. Kompost gübreler genellikle ön hazırlık süreci gerektirmektedir. Bunun için iyi araştırma yapmanız önem arz eder.
Eğer ahır gübresi tercih edecekseniz, mutlak suretle birkaç ay beklemiş (güneşte yanmış olarak adlandırılır) gübreler tercih etmelisiniz. Aksi takdirde yüksek amonyak içeriği bitkilerinize faydadan çok zarar verebilir.
Toprağınızı Hazırlayın
Eğer bakımsız bir alanı dikime hazır hale getirecekseniz, toprak kendi ön hazırlığını yapmıştır. Sadece destek olarak biraz daha hızlı büyüme sağlayabilirsiniz. Önceden orada büyümüş bitkileri söküp atmak yerine, söküp tekrardan toprak içine karıştırarak doğal gübreleme sağlayabilirsiniz. Bu da eski tip kompost hazırlığı olarak görülebilir.
Bunun dışında toprağı havalandırmak son derece önemlidir! Çünkü organik gübre doğrudan toprakla karıştırılmadan önce toprağın hem yumuşaması, hem de organik olarak kendini hazırlaması gerekmektedir. Bunun içinse toprağı hazırlamanız gerekmektedir.
Küçük çapa yada bel küreği ile toprağı olduğu yerde ters düz edebilirsiniz. Bu işlem bile verimin ciddi anlamda artmasını sağlar.
Gübrenin Uygulanma Aşaması ve Zamanı
Öncelikle organik gübrelerin %90’ından fazlasının ilkbaharda uygulandığını belirtmek istiyoruz. Çünkü bitkilerin büyümeye ihtiyaç duydukları zaman aralığında destek vermek için kullanılır. Sonbaharda gübreleme ise daha çok kışın toprağın kendini yenilemesini sağlar. Yalnız bu daha profesyonel bir işlem olduğu için küçük bahçelerde ilkbaharda gübreleme önerilmektedir.
Bir diğer önemli konu başlığı ise gübrenin sulanmasıdır. Gübrenin toprakla iletişim sürecini hızlandırmak için mutlak suretle aralıklarla sulamaya özen göstermelisiniz.
Kompost Gübre Uygulaması: Genellikle 10 santim derinliğe denk gelecek şekilde toprakla karıştırın. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyu almalarını kolaylaştıracaktır. Gerekli besine hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlar.
Ahır Gübresi Uygulaması: İnce tabaka halinde toprağa yaymak değerlidir. Yalnız akıp gitmeyi önlemek için sonradan üzerinde toprak hareketi sağlamak gerekir. İnce bir tabaka halinde toprağa yayılan gübre, bir tırmık ya da çapa yardımıyla toprağa karıştırılır.
Yeşil Gübre: Yeşil gübreler ise, bazı baklagillerin ekimi ile mümkün olur. Bu sayede toprağın ihtiyaç duyduğu besin içeriğinin artması sağlar. Yalnız yeşil gübre ile sonradan ekimi yapılacak ürünlerin uyumlu olması gerekebilir.