«
  1. Anasayfa
  2. Ev ve Bahçe
  3. Entele Otu Bitkisi Hakkında 10 Faydalı Bilgi

Entele Otu Bitkisi Hakkında 10 Faydalı Bilgi

Entele otu

Entele otu, papaz otu ve mevzek adıyla da bilinen entele bitkisi geleneksel tıbbın en önemli ürünleri arasında sayılmaktadır. Pek çok faydası bulunmasına rağmen, saç bakımında mucizevi bitki olarak ön plana çıkar. İlk olarak İspanyol doktor Monardes tarafından Meksika’da bulunmuş ve kullanılmaya başlanmıştır. Sonraki süreçte ise Hindistan başta olmak üzere pek çok ülkede ünü artmış, günümüzde de saç bakımı konusunda ilk akla gelen alternatif tıp ürünleri arasında yer almıştır.

Entele bitkisi, modern tıpta da karşılığı olan etken maddelere sahiptir! Günümüzde mide rahatsızlığının tedavi edilmesinde içeriğinde ki otlardan destek alınmaktadır. Aynı zamanda bitkinin ağrı kesici özelliği, ciltte meydana gelen tahrişleri iyileştirici özelliği olduğu da bilinir. Entele bitkisinin faydaları bunlarla da sınırlı kalmayıp, saç bakımında muhteşem bir yardımcı olarak öne çıkar.

ÖNEMLİ: Her ne kadar şifalı ve mucizevi bir bitki olarak adlandırılıyor olsa da, içeriğinde bulunan çeşitli etken maddeler alerjen özellikte olabilir. Bu sebeple yoğun kullanımdan kaçınmanız gerekir.

Entele Otu ve Saç Dökülmesi

Entele otu

Entele otu, saç dökülmesinde mucizevi bir bitki olarak pazarlanmaktadır. Saça parlaklık kazandırması, kan dolaşımını hızlandırması ve uzamasını sağlaması nedeniyle tercih edilir. Kadınlarda saçı yıpratan, jöl, boya, perma gibi zarar vericilerin etkisinin azaltılmasını sağlar.

Kesinlikle internette yer alan bilgilere göre hareket edilmemesi gerekmektedir. Zehirli bir bitki olması, kullanımına dikkat edilmesini zorunlu hale getirilir.

Entele Bitkisi Yetiştirmek

Yetiştirmek için tohum kullanımı gerekmektedir. Orta Amerika kökenli bir bitki olduğu için sıcak ve ılıman iklimleri daha fazla sever. Düzenli sulama, ortamın nemli olması, toprağın pH dengesi ve zengin içeriğe sahip olması gerekmektedir. pH dengesinin 6 ila 7 arasında olması önerilmektedir.

  • Yetiştiriciliği yapılırken özellikle dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
  • Toprağın organik madde bakımından zengin olması
  • Bitkinin doğrudan güneş ışığı alacak şekilde konumlandırılması
  • Yapraklarının nemlendirilmesi ve/veya nemli bir bölgede büyütülmesi
İlginizi Çekebilir;  HIFU Yüz Germe İşlemi Hakkında 5 Kısa Bilgi

Gibi etkenlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu şartlar altında yetişen ve çoğunlukla yapısal olarak yabani adaçayı görünümüne sahip olan çiçekleriyle ortaya çıkan bu bitki iki aylık veya 70 günlük bir süre içerisinde olgunluğa ulaşır. Bir süre daha çiçeklerinin tohuma yaklaşması için beklenebilir.

Uygun şartlar altında büyümesi desteklenen bu bitkinin boyunun 60 santime kadar ulaşabildiğini ve ortalama boyunun 40 santim civarında olduğunu söyleyebiliriz.

Entele Otu Nasıl Yetiştirilir?

Entele otu

Yetiştiriciliğinde tohum kullanımı önemlidir. Çoğunlukla ülkemizde Akdeniz ikliminin yaygın olduğu bölgelerde yetiştiriciliği yapılabilir. Seralarda yetiştirme çalışmaları yapılıyor olmasına rağmen gün içerisinde hava sirkülasyonunun olması son derece önemlidir.

Tohumun ekiminin bahar aylarında toprağın birkaç santim altına gelecek şekilde yapılması gerekir.

PÜF NOKTASI: Entele otu tohumları, mutlak suretle suda bekletilerek ekimi yapılmalıdır. Genellikle uzun süreli suda bekletme önerilmez. Bunun için geceden suya alınan tohumlar, sabahları öğlen sıcağından önce toprakla buluşturulmalıdır.

Çimlenme süresi: 1 – 2 hafta olan entele otunda toprağın sürekli olarak nemlendirilmesi önem arz eder. Geçirgen ve organik madde bakımından zengin topraklarda kökleri daha iyi tutunma sağlayacaktır. Bunun dışında bitkiler arası ortalama birkaç karış (kabaca 30 santim) boşluk olması tavsiye edilir.

Entele hasadı: Türkiye’de 70 – 75 günlük süre içerisinde bitki hasada uygun boyutlara ulaşacaktır. Bu süre içerisinde güneş ile doğrudan temas etmesi ve aşırı sulamadan kaçınması önemlidir. Bitki çoğunlukla nem ihtiyacını yapraklarından karşılar.

Saksıda üretim: Ev ortamında ve saksıda üretim ile ilgili çalışmalar yapılıyor olmasına rağmen, bu konuda aktif bir çalışma bulunmamaktadır. Üretim çoğunlukla geniş alanlarda ve deneyimli seracılar tarafından yapılır. Yine de saksıda üretim konusunda özellikle dikkat edilmesi gerekenlerin sulama (mümkünse fısfıs yardımıyla yaprakları nemlendirme) toprağın nemli kalması ve saksı tahliyesinin olması gibi konulara dikkat edilmelidir.

Entele Otu Nerede Yetişir

Entele otu

Türkiye’de Akdeniz ikliminin olduğu alanlarda yetiştiricilik çalışmaları (denemeleri) yapılmaktadır. Buna rağmen dünya genelinde ılıman iklim kuşağında yetiştiriciliği aktif bir şekilde yapılmaktadır. Yetiştiriciliğinde tohum kullanılıyor olması nedeniyle sera çalışmaları da denenmektedir.

Biraz önce de altını çizdiğimiz üzere bu otun aktif bir şekilde yetiştiriciliğinin yapılması için hava sirkülasyonu ve gün ışığı ihtiyacı çok fazladır. Bir diğer önemli konu başlığı ise pH dengesi ve nemliliktir. Bu şartların sağlandığı her ortamda yetiştiriciliği yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir;  Sonbaharda Bahçenizi Renklendirme İpuçları

Özellikle Orta Amerika iklimine uyumlu olan Entele otu, o iklimde 80 santime kadar ulaşırken, dış iklimde üretiminde ideal boyun 60 santim civarında olduğunu söyleyebiliriz.

Entele Otu Zararları

Entele otu içeriğinde bulundurduğu bazı etken maddeler nedeniyle ilaçlarla etkileşime girebilir. Tansiyon rahatsızlığı bulunanlar, kan inceltici kullananlar ve diyabet hastalarının dikkatli kullanması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında yüksek miktarda kullanımının toksik özellikler taşıyabileceği de unutulmamalıdır.

Entele otunu, uzun süreli ve yoğun miktarda tüketimden kaçınmak gerekir. Özellikle Facebook gibi sosyal medya sitelerinde kullanıcıların ettiği en büyük şikayetler arasında sindirim sorunları gelmektedir. Mide bulantısı, ishal ve mide yanması gibi gastrointestinal rahatsızlıklardan sık söz edilir.

Entele Otu Yetiştiriciliği

Her ne kadar, Orta Amerikan iklimine uygun olsa da; nem – toprak ve ışık ihtiyacının karşılanması durumunda her yerde yetiştiriciliği yapılabilir.

İklim gereksinimleri için ortalama sıcaklığın en fazla 20 derecede olması ve daha da altına düşmemesi beklenir. Don riskinin olmaması gerekmektedir. Toprak ihtiyacı da 6 – 7 pH aralığında olması gerekmektedir.

Yetiştiriciliği yapılırken tohumların bir süre suda bekletilmesi ve en fazla toprağın iki santim derinine ekilmesi gerekmektedir. Toprak çok sıkılmamalı ve ince bir tabaka halinde serilmelidir. Bunun dışında düzenli sulama yapılmalıdır.

Gübreleme konusunda da özel bir isteği bulunmamaktadır. Bunun yerine toprağın organik madde bakımından zengin tutulması yeterli olacaktır.

Entele Otu Faydaları

Entele otu

Entele otunun sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlar çoğunlukla sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte saça sağladığı faydalar olarak bilinir. Bunun dışında ağrı kesici özelliği ile de öne çıktığını söyleyebiliriz.

Entele otu kullanımının romatizma başta olmak üzere vücutta meydana gelen ağrıları azaltıcı etkisi bulunur. Bunun dışında modern tıpta da entele otunun içeriğinde bulunan etken maddeler kullanılmaktadır. Çoğunlukla sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve mide rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılır.

Yalnız faydaları arasında sayılan bu özelliklerin yoğun kullanımda zararlarına neden olacağını da unutmamak gerekir. Mide ülseri başta olmak üzere bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına da neden olabilir.

İlginizi Çekebilir;  Çam Ağacının Özellikleri ve Doğaya Faydası

Son dönemlerde ortaya çıkarılan bir diğer mucizevi etkisi ise; stres ve anksiyeteye sağladığı etkileridir. Özellikle uyku düzensizliği bulunan kişilerde entele otu kullanılmasına dair bazı akademik çalışmalar yapılmaktadır.

Yalnız tüm bu faydaları, yoğun kullanımında zararları olarak da ortaya çıkabilir. Bu sebeple kullanmadan önce bir sağlık personelinden destek almanız tavsiye edilir.

Entele Bitkisi Ne İşe Yarar

Entele bitkisi geleneksel tıpta kullanılan şifalı bir bitki olarak öne çıkar. Sindirim sistemine sağladığı olumlu destek ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile tanınmaktadır. Son dönemlerde saç için sağladığı olumlu etkilerinden dolayı tercih edilir.

Son dönemlerde saç sağlığı açısından olumlu etkileri ile öne çıkar. Saçın sağlıklı bir şekilde büyümesini destekleyen özelliğe sahip olduğu için kullanılmaktadır. Aynı zamanda saçta jöle, perma ve sıcak etkilerinden dolayı ortaya çıkan kırılmaları, bitleri ve saçın ihtiyaç duyduğu bazı bakım etkilerini sağlamak için entele bitkisinden destek alınmaktadır.

Entele Otu Fiyatı

Entele otu, 10 – 50 gramlık paketlerde ya da soğuk sıkım yağ olarak satılmaktadır. Fiyatları çoğunlukla üretilen alana göre 50 – 60 ml yağ paketlerinde ortalama olarak 100 – 120 TL arasında değişiklik gösterirken 10 gramlık paketler içinde 50 TL ortalamasında satılmaktadır.

Özellikle Türkiye’de enteleyi kurutulmuş ot olarak bulmak biraz zor olabilir. Bu sebeple üretimi artmakta ve daha fazla kişi tarafından tohum arayışına girilmektedir.

Entele Otu Nasıl Kullanılır / Entele Otu Saça Nasıl Uygulanır

Entele otu yağı

Entele otu yağ formda, önerilen miktarlarda saç sürülerek uygulanabilir. Duş sonrası uygulama yapıldıktan sonra saçı yıkayıp durulamak önerilir. Bunun birkaç dakikalık beklemek yeterli olacaktır.

Eğer katı formda entele otunuz bulunuyorsa suda demleyip, soğutarak saçınıza uygulayabilirsiniz. Bu işlem için haftada birkaç sefer uygulamak yeterli olabilir. Saça masaj yaparak uygulanması ve aşırı uygulamadan kaçınılması önemlidir.

Entele Otu Yasak mı? Neden Yasaklandı

Entele otunun kullanımı ile ilgili aktif bir yasak bulunmamaktadır. Çoğunlukla bazı aktarlarda bit otu olarak entele otu satılmakta, bazı aktarlarda ise entele otu adı başka otların satışı yapılmaktadır. Dolayısıyla satışı yapılan otun doğruluğu tespit edilmeli ve bu şartlar altında uygun şekilde kullanılmalıdır. Aksi takdirde entele otu kullanımında başka sorunlar ortaya çıkabilir.

Entele otu içeriğinde bulunan etken maddelere dikkat edilerek uygulanması gereken bir ottur. Dolayısıyla yoğun kullanımdan kaçınılmalı ve uzman desteği ile kullanılmalıdır.

Bir Cevap Yaz

Sedat Can Hakkında

Sedat Can

Haber Ajansı muhabiri, ulusal basında haber, fotoğraf ve görüntü üreticisi.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *