1. Anasayfa
  2. Ev ve Bahçe
  3. Evde 3 Adımda Pratik Yeşillik Yetiştirme Rehberi

Evde 3 Adımda Pratik Yeşillik Yetiştirme Rehberi

Sedat Can Sedat Can -

- 4 dk okuma süresi
116
Evde 3 Adımda Pratik Yeşillik Yetiştirme Rehberi

Evde yeşillik yetiştirme son derece pratik ve eğlenceli bir hobidir. Hem mutfağınızın ihtiyacını karşılayabilir. Hem de bütçenize katkı sağlayabilirsiniz. Bunun için dikkat edilmesi gereken birkaç pratik nokta bulunduğunu belirtmek istiyoruz.

Başlangıç için; yeşillik yetiştirme setlerinden satın alabilirsiniz. Yalnız bunlar hem pahalı hem de hacmen dar alanlar için tasarlanmaktadır. Bunun yerine kendi imkanlarınızla son derece pratik bir şekilde yeşillik yetiştirme ayrıcalığından yararlanabilirsiniz. Şimdi evde pratik şekilde nasıl yeşillik yetiştirebilirsiniz bunu adım adım anlatalım;

Kendi Alanınızı Oluşturun

Yeşillik Yetiştirme

Bitkileriniz için doğru sıcaklık ve ışığın yer aldığı bir alan oluşturmalısınız. Şunu unutmamak gerekir ki Türkiye’de tüketilen tüm yeşil sebzelerin sürekli güneş ışığını sevmediğini ve aralıklarla gölgede dinlenmesi gerektiğini unutmayın. Bu sebeple mümkünse günün belirli saatlerinde gölgede kalmasını sağlayabilirsiniz. Bunun dışında ise ortalama sıcaklık değerlerinin de 18 – 24 derece arasında olduğunu unutmamalısınız. Alanınızı oluştururken çok rüzgar almaması gerektiğini, aşırı sıcaklık artış/azalış yaşanmaması gerektiğini unutmamalısınız.

Planlama Son Derece Önemli!

Pratik Yeşillik Yetiştirme

Bir diğer konu başlığı ise saksı ve kapların planlanmasının yapılmasıdır. Tercih ettiğiniz saksılarda mutlak suretle drenaj delikleri olmalıdır. Yüksekliği yeşillikler için 15 santimetreyi aşmamalıdır. Çünkü o derinlikte çok kolay yetiştirebilirsiniz.

Not: Kendi imkanlarınızla eski su şişelerinden, plastik kaplardan da çok güzel saksılar yapabilirsiniz. Dilerseniz uygun renklerde boyayarak evinizle uyumlu hale getirmeniz de mümkün olabilir. Delik delmeyi unutmayın!

Şimdi ise sırada, tohum tercihi, sulama ve sulama aralığı var. İlk olarak bu konuda uzman firmalardan ihtiyacınız kadar olan tohumu alın. Ata tohumları, açık tohumlar güvenilir olmayan yerlerden alınırsa bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sebeple, sertifikalı ve güvenilir adreslerden alınmış tohumları tercih etmeniz önerilir. Sulamada ise çok kurutmamak ve çok sulamamak önemlidir. Marul, maydanoz, roka, tere gibi yeşil yapraklılarda suyun üst kısmının nemli olması yeterli olacaktır.

İlginizi Çekebilir;  Organik Gübre Kullanarak Toprak Verimliliğini Artırın

Evde 3 Adımda Pratik Yeşillik Yetiştirme Rehberi

Yine de kısaca bu yeşil yapraklıları şu şekilde sıralayabiliriz:

Maydanoz: Güneş isteği nispeten fazladır. Yalnız düzenli sulanmaması durumunda sorun yaşayabilirsiniz.

Roka: Son derece hızlı büyür. Gölgeyi ve rüzgarlı ortamı sever.

Nane: Su isteği fazladır. Gölgeyi daha fazla sever, yeterince sulanmaması ve çok güneşte kalması durumunda gövdesi kalınlaşır ve çiçek açar.

Ispanak: Soğuk havaya dayanıklıdır. Yine de gün ışığı ihtiyacı oldukça fazladır.

Hasat Zamanı

Evde 3 Adımda Pratik Yeşillik Yetiştirme Rehberi

Genellikle yeşillikler bir ay içerisinde tamamen hasat edilebilecek olgunluğa ulaşır. Bunun için net bir takvim bulunmaz. Her ne kadar 4 – 6 hafta şeklinde belirtilmiş olsa da nanenin tazesi çok lezzetliyken, maydanozun olgunu daha çok sevilir. Bu sebeple yetiştirdiğiniz yeşilliğe ve damak tadınıza göre hasat edeceğiniz zamanı ayarlayabilirsiniz. Hasat için makas kullanmanız önerilir. Zaten az olan alanda köküyle beraber çıkarırken diğer yeşilliğe zarar verebilirsiniz. Bunun dışında, düzenli olarak takip etmek, kaliteli tohumları kullanmak ve mümkünse beğendiğiniz yeşillikleri tohuma bırakmakta mantıklı adımlar arsında sayılabilir. Tüm bunların ışığında siz de ideal sebze yetiştirme aralığınıza net bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Yeşillik yetiştirme ile ilgili aklınıza takılanları aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlere sorabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir