Bazı durumlarda doğum süreci kendiliğinden başlamayabilir. Bu tür durumlarda, doktorlar doğumu başlatmak için çeşitli tıbbi yöntemler kullanır. Doğumun kendiliğinden başlamadığı durumlarda suni sancı yöntemi kullanılabilir. Suni sancı nedir ve hangi durumlarda uygulanır? detaylandırarak Purtukal ailesine bilgi vereceğiz.
Doğum sancılarının doğal yolla başlamadığı durumlarda, doğumu başlatmak için kullanılan tıbbi yönteme suni sancı denir. Tıptaki adı “indüksiyon” olarak adlandırılır. Bu yöntem ile anne adayına oksitosin hormonu verilir. Hormonun verilmesiyle birlikte rahim kasılmaları artar. Oksitosin hormonu, doğum sırasında rahim kasılmalarını artıran ve doğumun gerçekleşmesine yardımcı olan doğal bir hormondur. Anne adayında gerçekleşmeyen bu durum, hormonun serum verilerek suni sancılar oluşturulur ve böylelikle doğum başlar.
Hangi Durumlarda Suni Sancı Uygulanır?
Suni sancı, belirli durumlarda doğumu başlatmak için uygulanır. Bu durumlar şunlardır:
Doğum kasılmalarının zayıf olması durumunda uygulanabilir. Veya kasılmalar yeterince güçlü olmadığından dolayı tamamen durduğu anlarda suni yani yapay sancı verilir. Böylelikle kasılmalar yeniden başlayarak doğum gerçekleşir.
Plasenta yetmezliği olarak bilinen durumda suni sancı uygulanır. Plasentanın bebeğe yeterli besin ve oksijen sağlamayabilir. Bu durumda bebeğin sağlığını korumak için uygulanacak bu yöntem doğumu hızlandırılabilir.
Rahim içi gelişme geriliği durumu gözlemlenebilir. Bebeğin rahim içinde yeterince gelişemediği durumlarda, doğumun başlatılması için bu tıbbı yöntemin uygulanması gerekebilir.
Amniyon sıvısının azaldığı durumlarda suni olarak müdahele edilir. Amniyon sıvısının normalden az olması durumunda bebeğin sağlığını korumak gereklidir. Bu yüzden erken doğum başlatmak için indüksiyon yöntemi kullanılır. Bu şekilde doğum başlatılabilir.
Doğum tarihi gecikebilir. Bilindiği üzere gebelikte 41 haftaya gelindiği zaman normal şartlarda doğum gerçekleşir. Fakat gebeliğin 41 haftayı geçmesi durumunda bebeğin sağlığını riske atmamak için suni yollarla sancı başlatılır. En yaygın olarak bu 5 durumda tıbbi sancı uygulaması yapılır.
Yapay Sancı Nasıl Uygulanır?
Doğum öncesi suni/yapay sancı, doktor gözetiminde ve hastane ortamında uygulanır. Anne adayına serum yoluyla oksitosin hormonu verilir. Verilen bu hormonun ardından rahimde kasılmalar başlar. Doğal olarakta doğum süreci başlamış olur. Bu süreçte anne adayının ve bebeğin sağlık durumu sürekli olarak takip edilir. Rahim kasılmalarının sıklığı, bebeğin kalp atışları ve annenin genel sağlık durumu doktorlar ve hemşireler tarafından dikkatle incelenir.
En çok merak edilen soru ise suni-yapay sancıdan sonra ne zaman doğumun başladığıdır. Genellikle sunı sancı serumu verildikten yaklaşık 5 saat sonra doğum sancıları başlar. 5 saat geçmesine rağmen doğum süreci başlamazsa sezaryen doğuma yöntemine geçilir.
Suni Sancı Kime Uygulanmaz?
Her hamile kadına isteğine göre suni olan sancı uygulanamaz. Öyle durumlar vardır ki yapay sancı uygulanması risk yaratabilir. Sunı sancının uygulanmayacağı 4 önemli nedeni aşağıda sıraladık:
- Çoğul gebelik durumunda bu yöntem gerçekleştirilmez. Örneğin ikiz veya üçüz gibi gebeliklerde yapay sancı anne adayına ve çocuklara risk olabilir.
- Plasenta aşağı yerleşmişse uygulanmaz. Plasentanın doğum kanalını kapatacak şekilde yerleştiği durumlarda yapay sancı uygulanmaz.
- Bir önceki doğum sezaryenle gerçekleştirilmişse yine uygulanmaz. Özellikle dik kesilmiş bir sezaryen izi varsa, suni/yapay sancı kesinlikle önerilmez.
- Yine bebeğin durumunun uygun olmadığı pozisyonlar vardır. Bebek ana rahimde baş aşağı durmadığı durumlarda sancı yönteminin uygulanması tavsiye edilmez.
Yapay Sancının Riskleri Var mıdır?
Suni veya yapay sancı, dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Eğer ki dikkat edilmesi gereken durumlar göz ardı edilirse, anne adayı yapay tıbbi işlemin yapılması konusunda diretirse bazı riskler taşıyabilir. En büyük risk, rahmin oksitosin hormonuna aşırı yanıt vererek çok sık ve güçlü kasılmaların oluşmasıdır. Bu durumda anne rahimdeki bebeğin kan akışı ve oksijen alması olumsuz yönde etkilenir. Bu tür durumlarda, bebeğin ve annenin sağlığını korumak için sezaryenle doğum gerçekleştirilir.
Kulaktan dolma bilgilere dikkat edin. Doktorunuzun size tavsiyelerini dinleyin. Çünkü hem bebeğin hem de sizin sağlığını önemli. Suni sancı, doğum sürecinin güvenli ve etkili bir şekilde başlatılmasına yardımcı olan önemli bir tıbbi müdahaledir. Doğru şartlarda ve uzman doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Eğer bu şekilde uygulanırsa anne ve bebek için güvenli bir doğum gerçekleşir. Ancak unutmayın! Suni sancı her durumda uygulanamaz. Bunun nedenlerini maddeler halinde yukarıda sizlere açıkladık. Bazı riskler taşıdığını da unutmamak gerekir. Anne adaylarının, doktorlarıyla bu süreci detaylıca konuşarak, en uygun doğum yöntemini seçmeleri önemlidir. Sağlıkla kalın.