«
  1. Anasayfa
  2. Anne ve Çocuk
  3. Bebeklerde Kalp Hastalıklarının 5 Sebebi

Bebeklerde Kalp Hastalıklarının 5 Sebebi

Bebeklerde Kalp Hastalıkları

Bebeklerde kalp hastalıkları, anne karnındaki gelişim sürecinde ortaya çıkar. Bebeğin kalbinin veya büyük damarların doğru bir şekilde gelişmemesi sonucu kalp hastalıkları kendini gösterir.

Bu rahatsızlık yeni doğan bebeklerin genel sağlık durumunu ciddi şekilde etkileyebilir. Hatta hayat boyu takip gerektirecek duruma kadar ulaşabilir. Bebeklerde doğumsal kalp hastalıklarının çeşitli sebepleri olabilir.

Bebeklerde Genetik Kalp Hastalıkları

Bebeklerde kalp hastalıklarının genetik bir temeli olduğu düşünülmektedir. Ailede doğumsal kalp hastalığını daha önceden yaşayan birisi varsa, bebekte de bu durumun ortaya çıkabilir. Bazı genetik sendromlar ve down sendromu gibi kromozomal anormallikler de kalp hastalığı riskini arttırır. Genetik bozukluk sonucu bebeklerin kalp yapılarının gelişimi olumsuz etkilenir. Bu da bebeklerde kalp hastalıklarına yol açar.

Turner sendromu, Marfan sendromu ve Noonan sendromu gibi bazı genetik durumlar da kalp hastalıkları ile ilişkilidir.

Bebeklere Anneden Geçen Kalp Hastalıkları

Bebeklerde Kalp Hastalıkları

Bir annenin gebelik sürecindeki sağlık durumu da bebeğin kalp gelişimini etkiler. Özellikle gebelik sırasında yakalandığı bir takım hastalıklar varsa bu hastalıklar bebekte kalp rahatsızlığı riskini artırabilir.

Diyabet hastalığı bulunan anne adayları kontrollerini düzenli yaptırması gerekmektedir. Kan şekeri değerlerinin yüksek seviyelerde olması, bebeğin organ gelişiminde olumsuz etkiler yaratır.

Özellikle hamilelik sırasında geçirilen kızamıkçık gibi virüs enfeksiyonları bebekte kalp sorunlarına neden olur. Kızamıkçık, hamileliğin erken dönemlerinde geçirildiğinde doğumsal kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Annede fenilketonüri hastalığı da bebeğe geçer.

İlaç ve Madde Kullanımından Kaynaklı Kalp Hastalıkları

Gebelik sırasında annenin kullandığı bazı ilaçlar veya madde bağımlılığı da bebeğin kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle ilk üç aylık dönemde zararlı maddelere maruz kalmak, kalp ve diğer organ sistemlerinde bozukluklara yol açabilir. Gebelik sırasında alkol ve sigara kullanımı da bebeğin kalp sağlığını olumsuz etkiler.

İlginizi Çekebilir;  Rüyada Hamile Olduğunu Görmenin 7 Farklı Yorumu

Çevresel Faktörlerden Oluşan Kalp Hastalıkları

Bebeklerde kalp hastalıklarının çevresel faktörleri de vardır. Gebelik sırasında radyasyon veya toksik maddelere maruz kalmak, bebeğin kalp gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden hamile olan kişilerin özellikle hastane ortamında radyasyondan uzak durması konusunda uyarılar yapılır.

Hamilelikte Yetersiz Beslenme

Gebelik sırasında annenin yetersiz beslenmesi, bebeğin genel sağlığını etkileyebilir. Özellikle folik asit gibi bazı vitamin ve minerallerin eksikliği, bebekte doğumsal anormalliklere yol açabilir. Folik asit eksikliği, merkezi sinir sistemi bozukluklarının yanı sıra bebeklerde kalp hastalıkları riskini de artırır.

Bebeklerde Doğumsal Kalp Hastalıkları Tanısı

Bebeklerde Kalp Hastalıkları tanı tedavi

Doğumsal kalp hastalıkları bebeklerde farklı şekillerde kendini gösterebilir. Bazı bebeklerde doğumdan hemen sonra belirti verirken, bazılarında yıllar içinde fark edilebilir hale gelir. İşte bazı yaygın belirtiler:

  • Mavimsi cilt tonu (siyanoz)
  • Hızlı nefes alma
  • Beslenme güçlüğü ve kilo alamama
  • Şiddetli yorgunluk
  • Nabızda düzensizlik

Bebeklerde doğumsal kalp hastalıkları genellikle doğum öncesi yapılan ultrasonografi veya fetal ekokardiyografi ile tespit edilebilir. Ayrıca, doğumdan sonra yapılan fizik muayene ve kalp seslerinde üfürüm duyulması da tanıya yol açabilir. Gelişmiş görüntüleme teknikleri, bebeklerde kalp hastalıklarının erken teşhisini mümkün kılar ve gerekli tedavi planlamasının yapılmasını sağlar.

Doğumsal Kalp Hastalıklarının Tedavisi

Doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi, hastalığın tipine, ciddiyetine ve bebeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Bazı kalp hastalıkları, ilaçlarla kontrol altına alınabilirken, bazıları cerrahi müdahale gerektirebilir.

Kalp ritmi problemleri veya kalp yetmezliği gibi durumlar, ilaçlarla kontrol altına alınabilir. İlaçlar, kalbin işleyişini destekleyebilir ve komplikasyonları azaltabilir. Daha ciddi vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Kalp kapaklarındaki sorunlar veya büyük damar anormallikleri, cerrahi yöntemlerle düzeltilir. Bazen birden fazla ameliyat gerekebilir. Bazı durumlarda, kalp kateterizasyonu ile küçük müdahaleler yapılabilir. Bu yöntemle, kalpteki daralmalar genişletilebilir ya da kapakçık sorunları düzeltilebilir.

İlginizi Çekebilir;  Devlet Memurları Çocuk Parası Alıyor mu?
Bir Cevap Yaz

Sedat Can Hakkında

Sedat Can

Haber Ajansı muhabiri, ulusal basında haber, fotoğraf ve görüntü üreticisi.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *