Her yaz mevsimi öncesinde konuşulan Hıdırellez, baharın coşkusu olarak bilinir. Bereketli bir gelenek olarak Türk kültürünün köklü bir parçası olan Hıdırellez, geleneksel şekilde kutlanır.
Hıdırellez ne zaman kutlanır?
Hıdırellez kutlamaları, her yıl Mayıs ayının ilk Pazar günü kutlanır. Genellikle 5-6-7 Mayıs tarihlerine denk gelir. Bazı yerlerde ise hava koşullarının yağışlı ve uygun olmaması nedeniyle bir sonraki haftaya ertelenir. Hıdırellez kutlamaları çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilir. Gösteriler düzenlenir, kazanlarda yemekler pişirilir.
Hıdırellez, bereket, sağlık ve mutluluğun kapılarını aralayan eşsiz bir kültürel mirası olarak bilinir.
Hıdırellez nasıl kutlanır?
Her yıl hıdırellez kutlamalarında renkli etkinlikler gerçekleştirilir. Bu etkinlikler arasında en bilineni ateş yakma ve ateş üstünden atlamadır. Çeşmeden su çekme, ekmek ve yöresel yemekler pişirme ve çiçek toplama gibi etkinlikler kutlamalarda yer alır. Bu etkinlikler şu şekilde açıklanabilir;
- Çeşmeden su çekme, temizlenme ve arınma anlamına gelir.
- Ateş yakma, kötülüklerin uzaklaştırılması ve bereketin çağrılması için yapılır.
- Ekmek pişirme, topraktan gelen nimetlerin kutlanmasını temsil eder.
- Çiçek toplama ise baharın güzelliğini ve çeşitliliğini yansıtır.
Hıdırellez inançları
Bu özel günün çeşitli inançları vardır. Kimisi dilek tutar, kimisi dilek yerine geçecek inançları gerçekleştirir. Bu ritüeller arasında dilek tutma, renkli semboller en bilinenleridir. Özellikle Hıdırellezde ağaca çeşitli semboller takılır ve dilek tutulur.
Dilek tutmak yeni bir başlangıç olarak görülür. İnsanlar, ateş üzerinden atladıkları veya çeşmeden toplanan suyu içtikleri sırada, yüreklerinden gelen dileklerini paylaşırlar. Kırmızı, yeşil, sarı gibi renkli semboller, umut, doğurganlık ve bereket gibi anlamlar taşır. Bu renkler, çeşitli giysi ve aksesuarlarda yer alır.
Bazı insanlar ise doğa ile bütünleşme olarak adlandırılan bir eylem gerçekleştirir. Sessiz sakin bir ortamda çiçekler toplar.
Hıdırellezde nasıl dilek tutulur?
Hıdırellez’de tutulan dilekler, insanların gönüllerindeki umutları, özlemlerini ve hayallerini yansıtır. Bu dilekler; aşk, başarı, sağlık, mutluluk, huzur gibi temel isteklerden oluşur. Daha büyük arzularla dilek tutanlar da olur.
Genellikle tutulacak olan dilek bir kağıda yazılır. Ev isteyenler bir ev resmi çizmişlerdir. Yazılan ve çizilen bu dilekler bir gül ağacına asılır. Ağaca asılırken de bu dilek içinden tekrarlanır. Dilek tamamen sizin istek ve arzularınıza kalmıştır. Kişiye özeldir.
Hıdrellezde nasıl dua edilir?
Hıdırellez’de kişi yüreğini açarak dua eder. Dua etmek huzur ve güç verir. Bu özel günde, dilek tutmak ve dua etmek çeşitli ritüeller vardır.
Hıdırellez duaları, yüreğinizin derinliklerinden gelen samimi dileklerdir. Bu dualara bazı örnekler şu şekildedir.
Hıdırellez mi Hıdrellez mi?
Her yılın Mayıs ayının 6’sında kutlanan bu gün kimi kişilerce Hıdırellez, kimi kişilerce Hıdrellez olarak adlandırılır. Doğru olan yazım şekli TDK’da doğru şekilde belirtilmiştir. TDK’ya göre doğru olan yazım Hıdırellez şeklindedir. Açıklama olarak da “Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan 6 Mayıs günü” şeklinde belirtilmiştir.
Hıdrellez Kutlama Videoları
Youtube’de en çok izlenen hıdırellez videoları arasından bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Peki siz hıdırellezde dilek tuttunuz mu? Düşünceleriniz nedir? Yorumlarda buluşalım.
Bir Cevap Yaz