1. Anasayfa
  2. Bilim - Teknoloji
  3. Ütünün İcadı Hakkında 4 Kısa Bilgi

Ütünün İcadı Hakkında 4 Kısa Bilgi

Sedat Can Sedat Can -

- 3 dk okuma süresi
117
ütü icadı

Sosyal yaşam içerisinde veya iş hayatında kişilerin kıyafetlerine özen göstermesi gerekir. Özellikle resmi kurumlarda aranan şartlardan birisi olarak karşılaştığımız gömlek, ceket gibi giysi kombinlerinin kırışık olmaması gerekmektedir. Bu nedenle insanların ihtiyaç duyduğu ev aletleri arasında ütü yer almaktadır. Her evde mutlaka bir modelini gördüğünüz ütünün icadı nasıl gelişmiştir sorusunu hiç kendinize sordunuz mu? İşte şimdi bu yazımızda ütünün icadı ile ilgili adım adım gelişmelere yer vereceğiz.

Ütünün İcadı Nasıl Gelişmiştir?

eski ütü
eski ütü

İnsanların giysilerin üzerindeki kırışıklıkları gidermek amacıyla 17. yy başlarında yaptığı birtakım uygulamalar vardı. Isıttıkları ağır taşları kullanarak giysilerini düzleştiren insanlarımız, daha sonrasında ise saplı düz demirlerle bu ihtiyaçlarını gidermekteydiler. Ancak ısının yeterli zaman bu şekilde korunamaması nedeniyle insanlar demir plakaları oyarak içini kömür közüyle doldurdular. Bu yöntemin olumsuz bir yönü ise oldukça ağır aletler haline gelmeleriydi. Bu icadı takip eden diğer bir gelişme ise 1883 yılında kablosuz ütünün icadı ile yaşandı. Uzun uğraş vererek giysilerini ütülemeye çabalayan kişiler bunların yanı sıra odundan, camdan veya mermerden çareler üretmeye devam ettiler. Ta ki 19. yy’a gelindiğinde kişiler ocakları ve sobaları ısıtıcı olarak kullanmaya başladılar.

Elektrikli Ütünün İcadını Kim Yapmıştır?

1882 yılında Henry W. Seely ilk kez elektrik tarafından ısınan ütü tabanını kullandı. Elektrikli ütünün icadı bu şekilde gerçekleşmiş oldu ve karbon tabakalar arasında kalan ark elektrik tarafından ısıtılmaya başladı.

elektrikli ütü

Ütünün İcadı Sonrası Ticari Gelişme Nasıl Yaşanmıştır?

Yukarıdaki ütünün icadı ile ilgili yapılan çalışma detaylarından sonra ticari gelişme halen sağlamamıştı. 1905 yılında üretilen hafif ütüler ise ticari gelişmeler açısından önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçmiştir.

İlginizi Çekebilir;  Neuralink Nedir? Bilinmesi Gereken 5 Bilgi

Ütünün İcadı ile Birlikte Neler Kazanmaktayız?

Pamuklu kumaşların yapısındaki moleküllerin su ve ısı ile bağlanarak düzgün bir görünümü sağlamaktadır. Giysilerin üzerindeki bu pürüzsüz yüzeyler, yalnızca pamuklu kumaşlar değil diğer kumaş türlerinde de aynı etkiyi gösterirler. Ütü sayesinde kumaşta oluşan kalıcı düzlükler insanların giyimlerine özen göstermelerinin bir parçası haline gelmektedir.
Ütünün icadı sayesinde insanlar, sosyal yaşantıları kadar özel yaşamlarında da tertipli bir şekilde yaşam kalitelerini üst seviyelere çıkarmaktadırlar.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir