Çoğu zaman karşı koyamadığımız bir dürtü ile sivilceleri sıkarız. Aynaya baktığımızda veya fotoğraf çekileceğimiz zaman o sinir bozucu kabarcıkları görürsek hemen kurtulmak isteriz. Genellikle sivilceleri sıkmanın ne kadar zararlı olabileceğini o an unutup tamamen görüntüye odaklanırız. Sivilceleri sıkmanın cilt üzerindeki olumsuz etkilerini uzman görüşleri ile anlatacağız.
Sivilceleri Sıkmak Cilde Zarar Verir mi? Uzman Görüşü
Cildimizin alt katmanlarında bulunmakta olan kıl köklerinde zaman içerisinde yağ birikmesi meydana gelebilmektedir. Bu yağlarda dışarından bakılınca pek hoş görünmeyen sivilceler haline dönüşmektedirler. Bu yağ birikmesi ve sivilcelenme en sık olarak vücudun hormonal dengesinin düzenlemeye çalışıldığı ergenlik dönemlerinde meydana gelmektedir. Ergenlik çağından hem erkek hem de kız çocuklarında sürekli olarak hormonal değişimler, iniş çıkışlar meydana gelir. Bu değişimler sonucunda da kıl köklerinde bol miktarda lipit biriktiği için sivilceler sürekli çıkmaya ve kendini göstermeye devam eder.
Ciltteki sivilcelerinden rahatsız olan hemen hemen her birey bunlardan kurtulmak için çeşitli çözüm yollarının arayışı içerisine girmektedir. En sık sivilcelerden kurtulma yöntemi olarak da sivilcelerin sıkılması yöntemine gidilmektedir. Hatta sırf bu işlem için çeşitli sivilce sıkma aparatları da kullanılmaktadır. Fakat işte bu kısımda sivilcelerden biran önce kurtulmak yerine sivilce patlatmanın zararlı olup olmadığı bireyler tarafından araştırılmalıdır.
Sivilce sıkmanın zararlarına kısaca değinecek olursak;
1-) Sivilceleri sıkmak cildinizde kalıcı şekilde yer edinecek kırmızı lekelerin oluşmasına sebep olabilmektedir.
2-) Sivilceler sıkıldıktan sonra içerisindeki pislik veya sıvılar deride başka bir kısma bulaştığı zaman orada da sivilce oluşumuna sebep olabilmektedir. Örneğin 1 sivilceyi patlatıp ondan kurtulduğunuzda onun içerisindeki sıvı yüzde bulaştığı yerlerde başka sivilcelerinde çıkmasına sebep olabilmektedir.
3-) Sivilcelerin aşırı derecede sert şekilde sıkılıp parçalanması başka cilt problemlerine de sebep olabilmektedir. Örneğin parçalan yüz derisi enfeksiyon kapabilmektedir.
Sivilceler Güvenli Şekilde Nasıl Sıkılmalıdır?
Sivilce patlatmanın doğru bir yolu var mı? Aslında en çokta bunu merak ederiz. Uzmanlara göre, bazı durumlarda sivilceleri sıkmak nispeten daha az zararlı olabilir. Ancak bunun için bazı önemli kurallar var.
Örneğin, beyaz uçlu ve olgun sivilceler, bazen nazik bir şekilde sıvı dışarı çıkarılarak temizlenebilir. Ancak bunun için ellerin ve cildin iyice temizlenmiş olması şart. Sivilceleri sadece ellerinizi kullanarak sıkmanız tehlikeli bir yöntemdir. Sivilceleri sıkmak için çeşitli sivilce sıkma aletleri bulunmaktadır. Bu aletlerden satın alıp kullanabilirsiniz. Sivilce sıkma aletini kullanmadan önce hem aletin metal kısmını hemde yüzünüzü alkolle veya kolonyalı pamukla temizlemelisiniz. Daha sonra aletin oval kısmını sivilce üzerine ittirdiğiniz zaman güçlü şekilde bastırarak sivilcenin dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Sivilceleri Sıkmak İstemiyorsanız
Sivilceleri elle veya aletle sıkarak çıkarmak istemeyen kişiler bir cildiye uzmanına görünerek sivilcelerinden çeşitli ilaçlar yardımıyla kurtulabilirler.
Sivilceleri Sıkmamak İçin Yapılması Gerekenler
Uzmanlar, sivilcelerle baş etmenin en sağlıklı yolunun onları sıkmamak olduğunu söylüyor. Sivilceler sıkıldığı zaman çoğunlukla ister istemez içerisindeki iltihaplı yağlı çevredeki deriye yayılmakta ve yeni sivilcelerin oluşumuna sebep olabilmektedir. Bu durumu engellemek için sivilceleri sıkmadan kurtulmak için tek çözüm yolu uzman doktor desteği almak olacaktır.
Doktora gitmek istemeyenler ise doğru cilt bakım rutinleri uygulayarak ve cildi temiz tutarak sivilcelerin doğal iyileşme sürecini sağlayabilirler. Ayrıca bazen farkında olmadan elimiz suratımıza gider ve sivilcelerimizi sıkmaya başlarız. Bu durumu engellemek içinde kendimizi her sivilce sıkmak istediğimizde özellikle engellemeye çalışmalıyız. Sivilcelerin hayatın belirli bir döneminde ortaya çıkıp daha sonra yok olduğunu kabullenmeliyiz. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeli, o şekilde sevmeli ve sivilce sorununun üzerinde fazla kafa yormamalıyız.
Bir Cevap Yaz