İnternet alanındaki gelişmeler son zamanlarda akıl almaz şekilde ilerledi. Gelişmeleri artık yakından takip ederken yepyeni özellikler ve bambaşka deneyimler yaşıyoruz. Yapay zeka çağının da hızla gelişmesiyle birlikte internet konularına merak daha da arttı.
Sizlere sıfırdan hiç bilmeyenler için internet sitesi kurulumu ile ilgili bir eğitim serisi hazırladım. Hem videolu olarak hem de yazılı olarak sizlere internet sitesi oluşturmak ile ilgili bilgiler paylaşacağım. Eğitimin ilk başında domain (alan adı) ve hosting ile ilgili konularak değinmek istedim.
Domain nedir?
Bir internet (web) sitesinin ismini temsil eder. Türkçe olarak alan adı olarak tanımlanır. Örnek vermek gerekirse “youtube.com, google.com, purtukal.com” birer alan adıdır. İnternet sitemize girmek isteyenlerin bilmesi gereken isimdir.
Sitemizin ismi, ziyaretçileri karşılayan bir vitrin olarak düşünebilirsiniz. Bir iş yeri açarken ismi ne olsun diye düşünen herkes, internet sitesi açarken de düşünür. Akılda kalıcılık önemlidir, bu yüzden güzel bir domain seçimi gerekir. Domain seçerken Türkçe karakterler kullanılmazsa daha güzel olur. Örneğin “türkçe.com” şeklinde bir domain alınırsa bu site “xn--trke-2oa7j.com” adresine yönlendirilir. Bu da kafa karışıklığına ve çeşitli sorunlara yol açabilir. O yüzden Türkçe karakter kullanılmaması önerilir.
Hosting nedir?
Web sitenizin tüm verilerinin saklandığı depolama alanıdır. Hosting seçimi kuracağınız internet sitesine göre değişiklik gösterebilir.
Kişisel bir internet sitesi, basit bir kurumsal site açacaksanız en düşük paket dediğimiz hosting seçimi yapabilirsiniz. Ama bol fotoğraflı, çok fazla ziyaretçisi olan veya bir haber sitesi için daha yüksek özelliklere sahip hosting seçmelisiniz.
Özellikle birçok firma Web hosting ve WordPress hosting gibi seçenekler sunar. Web hosting ile Wordpress hosting arasındaki bazı farklar vardır. Wordpress ücretsiz bir yazılımdır. Fakat arka planda çok fazla işlem gerçekleştirir. Bu yüzden daha güçlü, ram sayısı fazla, ssd depolama alanına sahip yani daha hızlı hostingler tercih edilir.
Domain ve Hosting Kurulumu
Domain ve hosting satın alındıktan sonra artık bu ikisini birbiriyle ilişkilendirmemiz gerekiyor. Yani hostingimizi, DNS denilen IP adresleri ile domaine yönlendireceğiz.
Bunun için hosting firmasının verdiği DNS1 ve DNS2 adreslerini alıyoruz. Domain firmasına girip, domain ayarları kısmından “DNS Güncelleme” bölümüne giriş yapıp bu DNS adreslerini giriyoruz. İşlemimiz tamamen bu kadar.
Bu temel bilgileri video olarakta izleyerek detayları öğrenebilirsiniz.

Youtube kanalına abone olarak, yorumlar bölümünden aklınıza takılanları sorabilirsiniz.