1. Anasayfa
  2. Yaşam
  3. Hafızayı Canlı Tutmak İçin 10 Egzersiz

Hafızayı Canlı Tutmak İçin 10 Egzersiz

Ahmet Can Akyol Ahmet Can Akyol -

- 6 dk okuma süresi
186
hafızayı canlı tutmak

Her gün yoğun yaşam temposu, hafızamız üzerinde bizi farkında olmadan zorlayabiliyor. Tıpkı kaslarımız gibi, beyin de düzenli olarak egzersiz yapıldığında güçlenir ve canlılığını korur.

Yaşlanma ile birlikte hafızada görülen zayıflamaları önlemek ve zihinsel fonksiyonları desteklemek için hafızayı canlı tutan egzersizler listemize göz atmalısınız.

Müzik Dinlemek

hafızayı canlı tutmak ve müzik dinlemek

Çok basit gibi gözükse de Müzikle Hafızayı Canlı Tutmak konusunu dikkate almalısınız. Çünkü, melodiler ve ritimler, beynin pek çok farklı alanını harekete geçirir. Bu da hafıza fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler yaratır. Müzik eşliğinde yapılan çalışmalar, öğrenilen bilgilerin daha kalıcı olmasına yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda müzik dinlemenin öğrenme kapasitesini ve yaratıcılığı arttırdığı ortaya çıkmıştır.

Bir iş yaparken veya ders çalışırken klasik ve yabancı dilde müzik dinlemek, odaklanmayı arttırır. Böylelikle yaptığınız işi hızlı bitirir veya ders çalışıyorsanız daha hızlı öğrenirsiniz. Jazz müzik dinlemek yaratıcılığı arttır. Yeni fikirleri ortaya çıkarır. Meditasyon yapanların ise doğal sesler dinlemesi önerilir. Doğadaki sesleri dinlemek konsantrasyonu arttırır ve zihinsel huzur verir.

Günün belirli zamanlarında müzik dinleyerek hafızanızdaki gerginliği azaltın ve hafızanızı canlı tutun.

Karmaşık Bulmacalar Çözmek

Karmaşık Bulmacalar Çözmek

Hafızayı canlı tutmanın en etkili yöntemlerinden biri de bulmaca çözmektir. Basit bulmacalar yerine karmaşık bulmacalar çözmek hafızayı daha da canlı tutar. Beyin gereksiz bilgi olarak geri plana attığı bilgilere ulaşır. Böylelikle daha beyin fonksiyonları güçlenir. Uzmanlar, düzenli olarak zorlayıcı bulmacalar çözen kişilerin beyin sağlığının daha sağlıklı olduğunu söylüyorlar.

Sudoku tarzında mantık temelli bir bulmaca, beyninizi çok yönde çalıştıracaktır. Çapraz bulmacalar ise genel kültürünüzü güncel tutmaya ve kelime bilginizi geliştirmeye yardımcı olacaktır. Özellikle çapraz bulmacanın uzun süreli hafızayı desteklediği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Satranç, mangala gibi stratejik zeka oyunları da karmaşık düşünmeyi geliştirir. Çok sayıda hamle yapmak için düşünürsünüz.

Yeni Bir Dil Öğrenmek

Yeni Bir Dil Öğrenmek

Yeni bilgiler öğrenmek her zaman hafızayı canlandırır. Bunun en basit ve devamlılığı olan yolu da yeni bir dil öğrenmektir. Yabancı dil öğrenmek, sadece iletişim kapasitemizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda beynimizi de aktif tutar. Bellek fonksiyonlarını güçlendirir. Zihinsel jimnastik etkisi yaratan bu süreç, yeni kelimeler öğrenmemizi sağlar. Ayrıca farklı dil yapılarını anlama ve uygulama becerisini de geliştirir.

Yeni dil öğrenirken günlük hayatta pratik yapmak size kolaylık sağlayacaktır. Film, müzik ve podcast’ler dil öğrenmenize katkı sağlayacaktır. Günlük hayatınıza entegre ettiğiniz bu öğrenme süreci ile beyin fonksiyonlarınız çalışacak ve zinde kalacaksınız.

Düzenli Egzersiz Yapmak

Hafızayı Canlı Tutmak İçin 10 Egzersiz

Bedensel sağlığımız gibi mental sağlık için de spor yapmalıyız. Düzenli olarak egzersiz yapmak, hafıza fonksiyonlarını güçlendirir. Basit egzersizler ile beynin kan akışını arttırırız. Böylelikle beyin oksijen ve besin ile daha sağlıklı bir formda olur. Yapılan araştırmalar düzenli fiziksel aktivitenin, hafızayı koruduğunu ve hafıza ile ilgili rahatsızlıkların riskini azalttığını ortaya çıkarmaktadır.

Peki ne tür egzersizler yapabiliriz? Günlük yarım saat yürümek, basit ısınma hareketleri yapmak, park ve bahçelerde bulunan spor aletlerini en az yarım saat kullanmak hafızamızı canlandıracak basit egzersizler arasındadır.

Daha da ileri düzey bir çalışma yapmak için kas kütlesini arttıracak kuvvet antrenmanları yapabilirsiniz. Bu antrenmanlar beyin sağlığını desteklerken yaşlanmayı azaltacak ve alzheimer riskini minimuma çekecektir.

Günlük Okuma Alışkanlığı Edinmek

Günlük Okuma Alışkanlığı Edinmek

Eğitim-öğretime başladığımız ilk günden beri duyduğumuz bu kalıplaşmış alışkanlığı hepimiz biliyoruz. Sizlere uzun uzun kitap okuyun diye açıklama yapmak yerine, hangi tür kitapların nasıl faydası var bunları anlatmak istiyoruz.

Klasik türdeki kitaplar, kelime dağarcığını geliştirir. Kültürel bilincin artmasına katkı sağlar. Güncel kitaplar ise çağdaş ve yenilikçi düşünmeyi sağlar. Güncel konuların hafızada yer edinmesine katkısı vardır. Daha çok gazete ve dergilerde rastladığımız ve son zamanlarda internet sitelerinden de kolaylıkla ulaşabildiğimiz makale ve köşe yazılarını da okumanızı tavsiye ederiz. Köşe yazıları eleştirel düşünme becerisini geliştirir. Farklı bakış açısı öğrenmeyi sağlar.

İlginizi Çekebilir;  Hibiskus Çayı Faydaları Hibiskus Çayı Tarifi

Sizlere 5 farklı hafızayı canlı tutma egzersizinden bahsettik. Sizler bu egzersizlerin hangisini yapmayı düşünüyorsunuz? Veya yaptığınız hafıza geliştirme egzersizi var mı? Aşağıdaki yorumlar bölümünde bu konu ile ilgili buluşalım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir