1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Çiriş Otu Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Bilgi

Çiriş Otu Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Bilgi

Ahmet Can Akyol Ahmet Can Akyol -

- 6 dk okuma süresi
157
çiriş otu

Market raflarında gördüğümüz, kimi zaman ne olduğunu bilmediğimiz Çiriş otunun ne olduğunu, faydalarını, kullanım alanlarını ve zararlarını sizlere anlatacağız. Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz çiriş otu özellikle sağlık açısından önemlidir. Gelin birlikte inceleyelim.

Çiriş Otu Nedir?

Çiriş otu, bahar aylarında yetişen ve toplanan yabani bir bitkidir. Bilimsel adı Asphodeline lutea olarak bilinir. Zambakgiller (Liliaceae) familyasına aittir. Güneşli ve kuru bölgelerde yetişir. Sarı çiçekleriyle dikkat çeker.

Çiriş otunun kökleri, yaprakları ve çiçekleri Türk mutfağında çeşitli yemeklerde kullanılır. Kökleri zaman zaman enginar benzeri bir tada sahiptir. Yaprakları ise hem salatalarda hem de pişirilerek tüketilebilir. Halk arasında besleyici özelliklerinin yanı sıra, sağladığı sağlık faydaları ile de ön plana çıkar.

Çiriş Otu Nasıl ve Nerede Yetişir?

çiriş otu faydaları

Akdeniz ikliminde doğal olarak yetişir. Genel olarak kırlarda, otlaklarda ve taşlık alanlarda kendiliğinden büyür. Çiriş otunun gövdesi dik ve yaprakları dar uzun bir yapıdadır. Yaprakları genellikle gri-yeşil renkte olup sert ve etli bir yapıya sahiptir. Bu yaprakların kenarları hafif dikenli yapıdadır. Bu da çiriş otunun ayırt edici özelliğidir.

Çiçekleri genellikle Nisan ve Temmuz ayları arasında açar. Açan bu çiçekler beyaz ya da çok hafif pembe renkli olabilmektedir. Genellikle kireçli ve iyi drene edilmiş topraklarda çok daha verimli yetişmektedir. Güneşi tercih eden bir bitkidir. Nemli iklim koşullarından hoşlanmaz ve aşırı sulamaya maruz kaldığında kökü çürür. Kurak koşullara ve uzun süre susuz kalabileceği toprak tiplerine uygundur.

Çiriş otu alırken kısaca şuna dikkat etmemiz gerekiyor: Taze çiriş otunu alırken canlı ve parlak yeşil renkte olduğuna dikkat edelim. Yapraklarında herhangi bir solma ve lekelenme olmasın. Böylelikle taze taze kullanabiliriz. Özellikle market raflarından aldıklarınıza dikkat etmenizde fayda var.

İlginizi Çekebilir;  Güneş Lekelerine Neler İyi Gelir

Çiriş Otu Faydaları

Çiriş Otu yemeklerin dışında alternatif tıp alanında da kullanılmıştır. Bu eşsiz otun sayısız faydası vardır. Ve modern bilim tarafından araştırılarak bu faydalar doğrulanmıştır. Sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Kısaca bunlardan bahsedelim.

Zengin bir lif kaynağıdır. Bu nedenle sindirim sistemini düzenler. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırır. Kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olur. Güçlü antioksidan bileşenlere sahip olduğundan genel bağışıklık sistemini güçlendirir.

Çiriş Otu içerisinde bol miktarda C vitamini barındırır. C vitamini, cilt sağlığının korunmasından, bağışıklık sistemine kadar geniş bir yelpazede faydalıdır. Yapılan araştırmalarda Çiriş Otunun, iltihap önleyici özelliğe sahip olduğu ortaya çıkartılmıştır. Vücuttaki iltihaplı durumların hafifletilmesine yardımcı olur. Romatizmal ağrıları azaltır.

Çiriş Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Eşsiz tadının yanı sıra besin değeri yüksek olan çiriş otu, salatalarda ve çeşitli mezelerde de kullanılır. Yumurta yemekleriyle birleştirdiğinizde lezzetli sonuçlar ortaya çıkar.

Zeytinyağlı çiriş otu yemeği, kavurması, yumurtası, kızartması ve haşlamasını yapabilirsiniz. Ayrıca diyetlerde yoğurt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Çiriş otu yüksek ısıda uzun süre pişirildiğinde besin değerlerini kaybedebilir, bu yüzden kısa sürede ve hafif ısıda pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Aşağıdaki videoda sizlere en şifalı haliyle çiriş otu yemeği tarifi bırakıyoruz.

YouTube video

Et yemekleri ve güveç tarifleri ile çiriş otundan farklı lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.

Sağlık İçin Faydaları

Alternatif tıp alanında kullanılan çiriş otunun faydalarından kısaca bahsetmek istiyoruz. Sindirim sistemini rahatlatıcı etkileri vardır. Kabızlığa iyi gelir, idrar söktürücü özelliğiyle detoks etkisi gösterir. Antioksidan özellikleri nedeniyle, doğal bir ilaç olarak değerlendirilebilir. Bitki çayı olarak tüketildiğinde soğuk algınlığı ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Bazı söylemlere göre böbrek taşı hastalığında düzenli tüketildiğinde fayda gösterebilir. Cilt hastalıklarının tedavisinde yardımcı olabilir. Çiriş otu kullanarak yapılacak bakım ürünleri ile doğal parlaklık kazanırsınız.

İlginizi Çekebilir;  Biberiye Suyunun Saça Faydaları Nelerdir

Çiriş Otu Zararları

Çiriş otunun sayısız faydalarına rağmen, zararları da vardır. O yüzden kullanmadan önce zararlarını da incelemenizde fayda var. Çiriş otu nadir de olsa alerjik reaksiyona sebep olabilir. Alerjiye meyilli bireylerin bu otu tüketmeden önce dikkatli olması gerekir. Alerjik durum sonucunda ciltte döküntü, nefes darlığı gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman doktora başvurun.

Çok fazla miktarda tüketilmesi durumunda sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir. Mide bulantısı, kramplar veya ishal gibi belirtiler gözükebilir. Bu nedenle tüketirken miktarına özen göstermek önemlidir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir