Pandalar Hakkında Bilgi

Pandalar Hakkında Bilgi

Pandalar Hakkında Bilgi

Sizde pandalar hakkında bilgi edinmek için doğru yerdesiniz! Pandalar siyah ve beyaz karışımı özel bir posta sahiptirler. Yavru pandalar küçük olurken yetişkin pandaların boyu ise 1.5metreyi bulabilmektedir. Ayrıca erkek pandalar 115 kg ağırlığı bulabilmektedir.  Düşü pandalar ise erkekleri kadar iri değildir. Ağırlık olaraksa arada 100 kiloya ulaşanları olabilmektedir. Pandalar genel olarak Sichuan, Tibet, Shaanxi ve Gansu gibi bölgelerde dağlık alanlarda yaşarlar. Daha çok Çin bölgesinde bulundukları için pandalar Çin’in resmi olmayan sembolüdürler.

Dev bir panda bir tane başparmak ve beş tane parmaktan oluşan alışılmadık bir pençeye sahiptir. Bu başparmak ise sesamoid kemiğinin değişimi sonrasında oluşmuştur. Bu değişim sayesinde pandalar bambuları rahat bir şekilde yiyebilmektedirler. Dev pandanın yaklaşık 25 cm uzunluğunda kuyruğu olabiliyor. Pandalar hakkında bilgi olarak bu da önemli bilgiler arasında yer almaktadır.

Pandalar Nasıl Beslenir?

Dev pandalar besin zincirinde etçil olarak sayılsalar da pandalar günlük öğünlerinin hemen hemen hepsinde daha çok bambu ile beslenen otçuldurlar. Ancak otçul beslenmelerine karşın etçil beslenen bir canlının sindirim sistemine sahiptirler. Buna karşın selülozu sindirmeye yarayan enzimlere sahip değildirler. Bu sayede bambu tüketerek az miktarda enerji ve protein elde etmiş olurlar. Dev bir panda günde 20 – 30 pound kadar bambu filizi yiyebilmektedir. Pandalar günlük bu kadar az enerji ve vitamin aldıkları için depolu sindirim sistemini korumaları yaşamları için son derece önemlidir.

Pandalar yüksek ve dağlık alanda yaşadıkları için bu alanlar genelde sınırlı ve sıkışık olur. Ayrıca sıcaklıkların artması da pandaların yaşamını olumsuz etkilemektedir. Tüm bunların üzerinde pandaların yaşamı için önemli olan bambu ticaretinin daha değerli hale gelmesi ile pandaların yiyebileceği bambu sayısı da her geçen gün azalmaktadır. Son yıllarda pandalar hakkında bilgi amacıyla birçok etkinlik yapılsa da bu yine de pandaların yaşam alanlarına girilmesini etkilememiştir. Yapılan bu kıyımlardan dolayı 1973 yılından 1984 yılına kadar Asya’daki 6 bölgede yabani pandaların sayısı %50 oranında azalmıştır. Bu da pandaların nesli için büyük bir tehlike arz etmektedir. Günümüzde ise çeşitli yöntemler ile pandalar koruma altına alınmış durumdadır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ