Çita Hakkında Bilgi

Çita Hakkında Bilgi

Çita Hakkında Bilgi

Latince adı Acinonyx Jubatus olan, benekli anlamına gelen çitraka sözcüğünden türetilen İsimleri bulunan Çita, kedigiller familyasına dahil yırtıcı hayvanlardır. Çitalar dünya  üzerinde en hızlı kedigiller olarak bilinirler. Çitalar yaşam bölgesi olarak genellikle; doğu ve güneydoğu afrika,  kuzey amerika dağları, orta aysa ve iran toprakları olarak bilinir. Köken olarak 15 yüzyıla ait minyatürlerde bulunan çitalar daha önceki yüzyıllarda da yaşamışlardır. Ülkemizde de bilinen kaynak olarak zoolojik araştırmalar yapan ingiliz araştırmacı Charles Danford tarafından kaleme alınan anı defterinde Birecik yakınlarında bir köy ağası tarafından kendisine bir çita yavrusu hediye edildiğini yazmıştır. Ülkemizde daha çok anadolu parsı olarak bilinen çitaların sayısı gün geçtikçe azaltmaktadır.

Çita, vücut yapısı olarak gözlerinin altından başlayıp ağız kenarlarına kadar gelen siyah bir çizgi ve baş kısmının üstü dahil benekli bir kürke sahiptirler. Gözlerinin kenarında bulunan siyah çizgiler sıcak ve soğuk karlı günlerde görüş açılarını azaltmaz ve daha rahat bir görüş açısı sağlar. Çitalar diğer yırtıcı hayvanlara göre çok hızlı koşabilen, bu özellikleri ile  yırtıcı hayvanlar arasında, aç kalmayan her avlarında kendi besinlerini bulabilen nadir kedigillerdendir. Ayrıca çitalar memeli olduklarından diğer memeli hayvanlar gibi ürerler, çoğalırlar ve yaşarlar. Çitalar, tek başlarına yaşar ve diğer yırtıcılar gibi sürü halinde gezmez veya avlanmazlar. Hızlı olmalrının verdiği avantaj ile tek başlarına avlanırlar ve avlarını diğer hayvanlar ile paylaşmamak için ağaç tepelerine çıkararak burada yerler. Çitalar av sırasında süratleri 108 km/saat e kadar ulaşıyor ve bu hızda 500 metre kadar koşarlar ise vücut ısıları 46 dereceniz üzerine çıktığından beyinleri zarar görüyor. Bu nedenle avını iyice izleyip kısa bir koşu ile yakalıyor ve zarar görmeden avlanıyorlar.

Çita yavruları, 20 ile 24 ay arasında kendi başlarına avlanabilecek yapıya ulaşırlar. Bu süreç içerisinde anne veya baba çıtalar avlanarak yavru çitaları besler. Bu süreçte yavru çitalar daha çok sırtlanlar tarafından ve kartallar tarafından avlanırlar. Ekosistem içerisinde besin zinciri bu şekilde olduğu için çıtaların  yavrularını koruma güdüleri daha çok bu iki hayvana göre gelişmiştir. Ömürleri 20 yıldan biraz daha fazla olabilen çitalar,  avlarını yerken eğer güvenli bir ağaç tepesinde değilse avını orada bırakarak uzaklaşır. Diğer yırtıcı hayvanlar ile kavga etme güdüsü olmadığından bu şekilde hareket ederler.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ali Kahraman diyor ki:

    En sevdiğim ve hayran olduğum havyandır. Ayrıca bilgilendirmede biraz yanış bilgilendirme var. Çitalar yeri geldiğinde toplu bir şekilde avlanabilirler ve yakaladıkları avlarını kesinlikle ağaçlara çıkarmazlar. Leoparlar ile karıştırılmış. Vücut olarak çevik olmadıklarından ağır olan bir besini ağaça çıkaramazlar ve yakaladıkları yerde yemeyi tercih ederler. Bunu yanında avlarıyla beslendikten sonra aile bireyleri birbirinin yüzlerini temizler ve aslanlar gibi sosyal bir bağları vardır bu da topluca avlandıklarını da ortaya koyar. Örnekleri Nation Geograpic kanallarından takip edip çıta bilgisi edinebilirsiniz…

BİR YORUM YAZ